Oglasi

Price izgubljenih preljubnika


 
 
 
Price izgubljenih preljubnika
 
 
 Tema preljube oduvek je zanimala Huana Hosea Miljasa, jednog od najpoznatijih savremenih spanskih pisaca. O tome je pisao price i objavljivao ih u casopisima, iako je uvek zeleo da ih objedini u jednoj knjizi.
 
Godinama, medutim, nije ostajao veran toj svojoj zamisli, dok napokon nije ''ozvanicio'' svoje price, sakupivsi ih u zbirku pod nazivom "Price izgubljenih preljubnika".
 
Duhovit, ironican, dosledan sebi i svom pogledu na svet, uvek mu prilazeci iz nekog neocekivanog ugla, ponekad apsurdnog, lucidan i briljantnog stila - to je Huan Hose Miljas u najboljem izdanju i u ovoj knjizi, koja se cita uz smeh, ponekad uz setu, ali uvek sa razumevanjem za junake prica, pa cak i onda kad nam je njihovo ponasanje potpuno strano.
 
"Postoje poslepodnevni i jutarnji preljubnici, nocni i ranoranilacki, vikend-preljubnici i oni koji se u to upustaju samo radnim danima. Mesta na kojima se desava preljuba takode su raznolika - od stanova s mirisom luka do trecerazrednih hotela, a ne smeju se zaobici ni podrumi, automobili, sobice za fotokopir masine, pa ni palate. I svako od tih mesta je kao neki naduvani balon u cijoj unutrasnjosti lebde dva bica koja za tih nekoliko sati uspevaju da pobegnu od svojih ustaljenih prostornih i vremenskih odrednica. Preljubnici vode ljubav, pricaju, svadaju se ili placu unutar svog zajednickog zabrana, u kom je kiseonik jedina stvarnost koja dopire od spolja...
 
...Njima, preljubnicima i preljubnicama - a nesrecni su i oni i one - posvecujem ovu knjigu."
 
Biografija
Huan Hoze Miljas (Juan Jose Millas), jedan od najpoznatijih spanskih pisaca, roden je 1946. u Valensiji. Zivi u Madridu, gde predaje na visokoj skoli za knjizevnost. Stalni je saradnik u spanskim dnevnim listovima, medu kojima je i prestizni "El pais". Dobitnik je vise knjizevnih nagrada. Njegovi najpoznatiji romani su: "Blesav, mrtav, kopile i nevidljiv" (Samizdat B92, 2006) "Kerber sa senkama", "Nered u tvom imenu", "To je bila usamljenost", "Ona zamislja", "Mrtvo slovo", "Vizija obesenog", "Prazan vrt". 
 
 

Aukcije

Recepti za gladne